Marktplaatsfotograaf

Apparatuur kost allemaal geld. De nieuwste snufjes zijn vaak erg mooi, maar wat doe je ermee. Ik ben er wel achter dat ik er zelf niet veel van gebruik, en laat het achterwege. Gewoon fotograferen met wat minder moderne snufjes…

All the gear you need

Keuzes..

Als je fotografieapparatuur gaat kopen is er vooral veel keuze. Winkels worden vrij schaars, en daar is vaak het aanbod beperkt, nou hebben we in Apeldoorn best wel geluk dat er een aantal winkels zitten waar je prima terecht kan, winkels voor de minder ver gevorderde en voor de gevorderde fotograaf, met of zonder goed advies. Kortom, we hebben hier nog wat te kiezen.

Heel afgezaagd als je andere apparatuur wilt gaan kopen moet je je eerst goed afvragen wat je ermee wilt doen. Hoewel het heel aanlokkelijk is om vooral zoveel mogelijk functies voor zo weinig mogelijk geld te gaan kopen. Na wat ervaring en miskopen wordt je er steeds beter in om vooral te gaan voor iets dat je nodig hebt en prettig werkt voor jezelf.

Camara’s en objectieven

Ik heb als kop even marktplaats gebruikt, maar waar het om gaat is eigenlijk 2ehands apparatuur. Via marktplaats is veel te kopen, maar garanties kunnen niet gegeven worden. Camerabodies die al een flink leven achter de rug hebben kunnen natuurlijk problemen geven, wat je kan doen is natuurlijk net als bij een auto kijken naar de tellerstand en hoe de body er optisch uitziet. Is dat allemaal binnen de perken, maak je natuurlijk een afspraak en doe je een aantal tests. Toch blijft het een risico.
Daarnaast kun je ook bij een winkel terecht voor een camerabody, vaak krijg je nog wat garantie ook. Aangezien ik graag ook in het bezit ben van een backupcamera, maar het wel low-budget wil houden komt mijn “primaire” camera van een winkel, en de backup van marktplaats (welke inmiddels defect is, maar goed dat was het risico)
De objectieven komen allemaal van marktplaats bij mij. Het prijsverschil tussen nieuw, 2ehands uit een winkel of van marktplaats was me wat te groot.
Objectieven…. sja, open het diafragma kijk er even doorheen of er schimmel inzit, of er krassen op zitten, zet ‘m op je eigen camerabody, even een testen van AF en MF, diafragma vol open en een keer zo klein mogelijk.
Ik gebruik serieus oude objectieven (jaren ’80). Supersnelle, lichte, stille objectieven, zijn ook 2ehands best duur. Kun je leven met zware lawaaiige objectieven zonder moderne glascoatings en wat lensafwijkingen, pak lekker die oude objectieven. Kun je daar niet mee leven, koop dan gewoon nieuw.

Flitsss…

Flitsers vind ik persoonlijk een verhaal apart. Een flitsbuis is zo kapot, is niet altijd stabiel qua kleur en flitskracht. Gebruik je 1 flitser op je camera met TTL, heb er dan een beetje geld voor over. Het risico van 2ehands vind ik in deze te groot, net als de bedragen die gevraagd worden voor 2ehandsjes.
Zo heb ik ook 1 goede flitser waar ik op kan vertrouwen. Daarnaast gebruik ik reportageflitsers en triggers om te strobisten. Geen 2ehands, maar nieuwe, die zijn gelukkig op zekere sites van chinese aanbieders erg goedkoop. Je moet ze wel handmatig instellen, maar daar wen je wel aan.

El cheapo dus ?…..

Nope.. Een stuk goedkoper dan alles nieuw dat zeker. Mijn apparatuur is dan ook wat zwaarder, het reageert net even wat langzamer, en ik heb zelf meer handelingen om alles in te stellen. Maar zoals ik begon, ik heb gekeken naar wat ik ermee wil doen, en voor dat heb ik voldoende 🙂


© 2019 BLOG . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.