Waarom maak je er niet je werk van ?

Sinds ik fotografeer krijg ik regelmatig de vraag of ik professioneel fotograaf ben. Het antwoord vrij simpel : “Nee, ik fotografeer voor de hobby”. Ik heb hier een heel aantal redenen voor, en ik dacht misschien weleens leuk om wat van m’n beweegredenen op een rijtje te zetten. En wie weet doe ik dat over een tijdje nog een keer en zijn er dingen veranderd.

All those photographers make me wanna SCREAM!

Pro

Om te beginnen vind ik dat je als professioneel fotograaf moet voldoen aan nogal wat eisen. Zo moet je over al het werk wat je aanbiedt een constante kwaliteit kunnen laten zien, ongeacht wie de klant is.
Ook vind ik zelf dat je breed en qua tijd ook flexibel inzetbaar moet zijn en je moet ook vooral naast de dienst die je levert ook het eindproduct goed en snel kunnen leveren.
Natuurlijk naast al dat werk zou je ook nog aan je netwerk moeten bouwen en natuurlijk moeten werken aan je eigen marketing. En met marketing bedoel ik niet altijd maar de goedkoopste willen zijn, maar zorgen dat je een eerlijk prijst maakt, die kan uitleggen en daar ook naar kan leveren.

Hobbyist

Meer mijn situatie is de hobbyist. Ik schiet wat ik zelf leuk vind. De dingen die ik niet wil fotograferen doe ik gewoon niet. Daardoor ben ik minder breed inzetbaar (zo richt ik me met name op een bepaalde richting portretwerk), en dus kun je niet van mij op alle gebieden een constante kwaliteit verwachtten. Flexibel in m’n tijd ben ik ook een stuk minder. Fotograferen komt naast m’n baan en gezin, en heb er niet altijd tijd voor. Ook het leveren van foto’s kan soms snel gaan maar soms ook echt wel even een paar dagen duren.
Wil je iets anders dan het portretwerk dat ik maak, dan kan het wel, maar ik geef weinig garanties.

De KVK ingeschreven hobbyist

Dit is iets wat je tegenwoordig volgens mij teveel ziet. Fotografen die het niveau van hobbyist niet ontstegen zijn, maar doordat ze veel kennissen over de vloer krijgen voor goedkope foto’s en worden aangemoedigd dan maar vinden dat ze zich moeten inschrijven bij de KVK. Vaak vol enthousiasme gaan deze fotografen er tegenaan, een enkeling ontwikkelt zich echt door tot een serieuze fotograaf. Echter het gros blijft shoots met matige kwaliteit voor (te) weinig aanbieden. Geloof me, er lopen bosjes fotografen rond, die zichzelf professioneel noemen, ondernemer zijn, maar niet weten hoe ze een camera in moeten stellen en de naam fotograaf niet zouden mogen dragen.. kiekjesschieters. 😉 Kijk uit voor deze mensen, bekijk vooral zelf goed hun portfolio, de goede referenties komen namelijk vaak van vrienden en familie.

Prijzen van fotografen

Iets wat ik zal ook weleens lastig vind om te bepalen. Als je ondernemer bent, ligt het anders dan dat je het voor de hobby doet. Een ondernemer kan mee bieden, en heeft daardoor ook hogere kosten, daarnaast moet een ondernemer er van leven. Kwaliteit en afspraken over het leveren kan natuurlijk ook verschil maken. Een professionele fotograaf zal ook willen investeren in apparatuur, en liever niet met de eerste de beste consumenten camera willen rondlopen, maakt die camera dan betere plaatjes ? nee niet persé, maar de bouw, levensduur en mogelijkheden zijn zeker anders.

Nu even een lastig puntje. De amateur/hobbyist, heeft ook een prijs, maar rekent deze vaak niet. Als ik voor m’n eigen portfolio werk dan schiet ik voor mezelf. Kom je met een opdracht bij me, dan betaal je ook bij mij een prijs. En ja ik ben dan goedkoper dan een professionele fotograaf, terwijl het resultaat hetzelfde kan zijn, maar je mag er niet vanuit gaan.

“Waarom moet je dan betalen? het is toch je hobby. ” Een camera kost geld, objectieven kosten geld, geheugenkaartjes, triggers, flitsers, statieven, accu’s, achtergronden en bewerkingssoftware het kost allemaal geld, en er is ook slijtage. Daarnaast rij ik ook nog weleens een stukje, en raad eens….. ook mijn benzine kost geld. Door voor opdrachten geld te vragen kan ik de kosten nog een klein beetje in de hand houden en zo m’n hobby uit blijven oefenen.

Vanuit de klant gedacht….

“Waarom zou ik dan €100,- betalen als ik ook iemand ken die voor de helft of zelfs gratis foto’s maakt ?”
Die keuze is altijd aan jezelf en de meeste zullen voor gratis gaan, Maar weet wel dat de kans groot is dat je teleurgesteld zult zijn.

Gratis in dit geval betekend eigenlijk ook dat je iemand anders laat betalen voor jouw foto’s. Wil je zekerheid van goede foto’s en afhandeling, ga dan naar een goede professional. Wil je foto’s in een bepaalde stijl en weet je een misschien wel een hobbyist die dat super goed kan èn ben je bereid het risico te lopen dat het niet helemaal perfect is, ga er gerust heen maar laat ‘m niet voor de kosten van jouw foto’s opdraaien.

Collega hobbyisten

Maak je werk je voor je eigen portfolio, dan is het prima dat je de kosten zelf op je neemt, maar krijg je een opdracht, wees je bewust van de kosten die je maakt, maar ook hoe je de fotografiemarkt benadeeld, je haalt letterlijk het brood van de plank bij de professional. Vind je dat op een knopje drukken niks mag kosten ? neem geen opdrachten aan, en weet dat je misschien niet een “fotograaf” bent, maar iemand die kiekjes schiet (en ja, die kunnen ook heel mooi zijn).

© 2019 BLOG . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.